неділя, 6 грудня 2020 р.

6 ГРУДНЯ - ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ МІКРОХВИЛЬОВОЇ ПЕЧІ

 Я сьогодні народилась, інженер патент узяв. 

Й мікрохвиля підкорилась в готуванні різних страв!


Неофіційне свято День мікрохвильової печі відзначається в першій декаді грудня. Святкування присвячено до дня першого офіційного патенту на метод створення кухонного приладу, отриманого 6 грудня 1945 року. 
Як мікрохвильова піч з'явилася на світ

«Батьком» мікрохвильовій печі вважається американський фізик Персі Спенсер. Він працював тоді у компанії «Raytheon», яка займалась виготовленням обладнання для радарів. 

За легендою, ідея створення мікрохвильової печі прийшла винахідникові в голову після того, як він, постоявши у магнетрона (електронна лампа, яка генерує мікрохвильове електромагнітне випромінювання), виявив, що шоколадний батончик у кишені розтанув. За іншою версією, він помітив, що нагрівся бутерброд, покладений на увімкнений магнетрон. Як мікрохвильову піч вперше винайшли в СРСР в 1941 році

Кожен сумлінний історик, хто цікавився розвитком технічного прогресу, прекрасно знає, що теорія використання мікрохвиль для нагрівання харчових продуктів  з'явилася ще в середині 1920-х років. Проте, патент на мікрохвильову піч для розморожування і розігрівання їжі першим отримав американець зі штату Массачусетс Персі Спенсер 8 жовтня 1945 року. Саме ця дата вважається днем ​​народження мікрохвильової печі.

За поширеною легендою (яку ми вже згадували), ідея даного корисного винаходу прийшла вченому в голову в той момент, коли у нього в кишені несподівано розплавилася плитка шоколаду. Як відомо саме цей пристрій генерує мікрохвильове електромагнітне випромінювання. Гідна легенда, для корисного в домашньому господарстві винаходу, який досить швидко освоїли їдальні для військових і великі ресторани.

При цьому необхідно відзначити, що перші мікрохвильові печі були великогабаритними і важкими. При висоті близько двох метрів їх вага сягала близько 340 кг. Ті СВЧ-печі, до яких ми звикли стали з'являтися на Заході лише в 1960-х роках, а в СРСР з другої половини 1970-х. Проте, сучасна історіографія появи перших мікрохвильових печей не достовірна. Насправді їх винайшли в СРСР напередодні початку Великої Вітчизняної війни.


Незаперечний доказ

В авторському праві щодо літературних творів існує непорушне правило: авторство закріплюється за людиною, яка першою опублікувала свою працю. Відносно винаходу мікрохвильової печі у СРСР є незаперечні докази свого пріоритету перед Заходом. 

Річ у тім, що 13 червня 1941 року на п'ять років раніше американця з Массачусетсу газета «Труд» опублікувала замітку про винахід радянськими вченими мікрохвильовій печі для розігрівання їжі та розморожування продуктів. 

У статті докладно розповідалося, про те, як можна використовувати струми ультрависокої частоти для обробки і приготування м'ясних продуктів. Дане відкриття, а також створення експериментальної моделі було вироблено в лабораторії магнітних хвиль Всесоюзного науково-дослідного інституту м'ясної промисловості. 

При цьому автор матеріалу, схоже, був великим гурманом, оскільки він гранично докладно з безліччю дрібних деталей описав які страви та з яких продуктів можна готувати за допомогою даного пристрою. Але, менше ніж через місяць почалася війна, і про нові наукові винаходи довелося забути. Проте, лаври створення першої мікрохвильової печі у світі належать саме Радянським вченим.


Персі Лебарон Спенсер

Інженер Персі Лебарон Спенсер, народився майже 120 років тому – 9 липня 1894. За своє довге життя він отримав понад 300 патентів у різних галузях науки і техніки, але прославився саме як конструктор надвисокочастотних хвильових печей. Після отримання патенту на НВЧ-піч у 1945 році, Спенсер витратив ще два роки на доопрацювання своєї ідеї і виготовлення першого комерційного зразка. Винахід Спенсера з'явився у продажу в 1947 році. 


Використання в побуті

Виявивши «продовольчі» властивості СВЧ-випромінювання в 1942 році, вже в 45 фізик отримав патент на свій винахід. А вже через два роки, у 1947-му, американські військові розігрівали в мікрохвильовій печі свої сніданки, обіди та вечері. Правда, мікрохвильовка в 40-е була ще «не та» – вага приладу перевищував 300 кілограмів!

Далі за справу взялася фірма Sharp – вже 62-му вона випустила «в народ» першу модель споживчої мікрохвильовій печі. Особливого сплеску інтересу вона не викликала, тому що покупців відлякувало використання НВЧ-випромінювання. Надалі цією ж компанією була винайдена «обертальна тарілка», а в 79-му - система електронного управління.

У наступні 60 років технологія виробництва мікрохвильових печей багаторазово удосконалилася, і сьогодні такі печі дозволяють не лише швидко розігріти готову страву, але й без особливих зусиль створити кулінарний шедевр.


З чого складається СВЧ-піч?

Мікрохвильова піч складається з декількох обов'язкових деталей:
  • Трансформатор.
  • Магнетрон в мікрохвильовці – власне, випромінювач надвисоких частот.
  • Хвилевід, шляхом якого відбувається передача випромінювання до ізольованої камери.
  • Металізована камера – місце, де і продукти розігріваються.Додатковими елементами мікрохвильовки є: обертова підставка для більш рівномірного розігрівання їжі, електроніка для керування різними режимами, таймером, вентилятор.


Яким чином мікрохвильова піч гріє їжу?

Практично в будь-якій їжі міститься молекули води й інших елементів, що мають як позитивний, так і негативний заряд. При відсутності магнітного поля заряди в молекулах розташовуються довільно, хаотично. Сильне ж магнітне поле миттєво організовує електричні заряди – вони стають строго спрямовані згідно з ходом ліній магнітного поля.

Особливість НВЧ-випромінювання в тому, що воно «перевертає» дипольні молекули не просто швидко, а дуже – майже 5 мільярдів разів на секунду! Молекули переміщаються відповідно до зміни магнітного поля, а найвища швидкість «перемикання» буквально створює ефект тертя. Саме завдяки цьому продукти в мікрохвильовій печі розігріваються за кілька секунд.



Необхідні правила безпеки при використанні СВЧ-печі

Досить часто обивателів хвилює питання про те, чи не небезпечна для здоров'я мікрохвильовка. Принцип роботи її, звичайно, заснований на НВЧ-випромінювання. Але боятися цього не потрібно. Повністю справна мікрохвильова піч не представляє велику небезпеку для споживача, ніж комп'ютер або телевізор. Всупереч стійким міфам, випромінювання від мікрохвильової печі не є радіоактивним або канцерогенним, і мікрохвильова піч після пари місяців роботи не починає «фонити».



Який посуд варто використовувати у своїй мікрохвильовій печі

Краще всього, якщо тарілка для мікрохвильової печі, яку ви збираєтеся використовувати у СВЧ-печі, буде спеціалізованої, з відповідним маркуванням. До неї відносяться, наприклад, набори посуду із жаростійкого скла. Якщо ж у вас під рукою немає такої, то зверніть увагу на наступні рекомендації:

✓Скло. Відмінний матеріал для мікрохвильовки, якщо він не занадто тонкий, та відсутні тріщини та відколи.

✓Фарфор і фаянс. Відповідні матеріали, в тому випадку, якщо вони повністю покриті глазур'ю і не пофарбовані металізованою фарбою. Знову ж таки, фарфоровий або фаянсовий посуд не повинна мати механічних пошкоджень.

✓Папір. Відповідний матеріал, але з допущеннями – папір повинна бути щільною, не пофарбованої, і краще не використовувати її протягом тривалого часу.

✓Пластик. Так, але тільки спеціалізований. Сьогодні багато фірм випускають цілі лінійки пластикових контейнерів для розігрівання в мікрохвильових печах. Ідеальний варіант для офісного працівника, який не хоче розорятися на бізнес-ланчі та походи в кафе.


✐10 оригінальних способів використання мікрохвильовки✐


1. Щоб освіжити аромат мелених спецій і приправ, розігрійте їх на повній потужності тридцять секунд.

2. Якщо завернути черствий хліб в паперову серветку і прогріти його на повній потужності одну хвилину, хліб знову стане як свіжий. 

3. Мигдаль легко чиститься, якщо покласти його в киплячу воду і прогріти тридцять секунд на повній потужності. 

4. Волоські горіхи легко очистити від шкірки, прогрів їх у воді 4-5 хвилин на повній потужності. 

5. Апельсин або грейпфрут легко очистити від білої м'якоті, якщо їх прогріти протягом тридцяти секунд на повній потужності. 

6. У мікрохвильовці легко і швидко можна висушити цедру апельсинів і грейпфрутів. Викладіть їх на паперові серветки і прогрійте на повній потужності дві хвилини. Під час прогрівання цедру потрібно перемішувати. Після охолодження вона стає сухою і ламкою. Зберігайте сушену цедру в щільно закритому посуді. 

7. Мікрохвильова піч допоможе видавити сік з лимона або апельсина практично до крапельки навіть при дуже товстій шкірці цитрусових. Прогрійте фрукти кілька хвилин в мікрохвильовці, дайте охолонути і ви з легкістю вичавите з них сік. 

8. У мікрохвильовці можна сушити на зиму зелень, овочі, а також сухарики і горіхи.

9. Можна також розтопити мед, який кристалізувався цукром, за 1-2 хвилини. 

10. У мікрохвильовці можна вибити запах з обробних дощок – їх потрібно вимити, натерти лимоном і «прожарити» в мікрохвильовці. 







Немає коментарів:

Дописати коментар